top of page

Screening av Sparebanker: 8 Selskaper som Skiller Seg Ut

Innledning


Sparebankene utgjør en stor del av finanssektoren på Oslo Børs, med omtrent 75% av markedsverdien i den finansielle tjenester sektoren. Med 37 regionale banker er dette den største bransjen på børsen når det kommer til antall aksjer. Disse bankene tiltrekker seg stor interesse fra investorer som søker stabile og solide utbytter. Tidligere artikler har dekket bredere deler av finanssektoren og høykvalitets utbytteaksjer, men nå er det tid for å fokusere spesifikt på sparebankene. Med så mange selskaper å velge mellom, kan det føles som å finne nålen i høystakken. Derfor ønsker vi å bruke vår plattform, InvestWiser v1.4, som inspirasjon for screening. Husk at ingen av screeningmetodene eller resultatene nevnt her er anbefalinger, men kun til inspirasjon.


Skrevet av Gründer og CEO Didrik Lysvoll


Bakgrunn og Betydning



Egenkapitalbevisindeksen har de siste fem årene levert en imponerende avkastning på over 128%, sammenlignet med hovedindeksens 63%. I år alene har egenkapitalbevisindeksen økt med over 15%, mens hovedindeksen har økt med 4%. Denne sterke ytelsen gjør sparebankene attraktive for investorer som søker en kombinasjon av stabilitet og vekst. Det er viktig å huske at historisk avkastning ikke garanterer fremtidig avkastning, og at grundige analyser er nødvendige før investeringsbeslutninger tas.


Egenkapitalbevis, som tilsvarer aksjer i sparebanker, gir eierskap i banken og rett til overskudd, med bedre tapssikring og begrenset innflytelse. Denne strukturen gjør sparebanker til interessante, men komplekse investeringsobjekter. Å analysere sparebanker kan være utfordrende på grunn av deres unike forretningsmodell, hvor de primært selger penger gjennom utlån og andre finansielle tjenester, i motsetning til selskaper som typisk produserer varer eller tjenester. Det er også nødvendig å ta hensyn til egenkapitalbeviseiere og samfunnet som eierløs kapital.


Screening Metodikk



For å identifisere attraktive sparebanker på Oslo Børs, benyttet vi InvestWiser v1.4 til å screene den finansielle tjenester sektoren, som består av 48 aksjer. Ved å inkludere kun regionale banker, som utgjør 37 av disse aksjene, fokuserte vi på sparebankene.


Vi startet med å sette et krav til en markedsverdi på minst 1 milliard kroner. Dette reduserte antallet banker fra 37 til 20. Hensikten med dette kravet er å redusere likviditetsrisikoen, som kan forårsake prisvolatilitet ved kjøp og salg av aksjer. Sparebankbransjen består av mange små lokale banker med mikro markedsverdier, og å sette et minimumskrav til markedsverdi bidrar til å fokusere på de mer etablerte og stabile bankene. DNB utgjør alene over halvparten av markedsverdien til hele bransjen med en verdi på 325 milliarder kroner, sammenlignet med bransjens totale verdi på 480 milliarder kroner.


For å identifisere attraktive sparebanker, stilte vi flere nøkkeltallskrav som sikrer lønnsomhet og effektivitet, vekst og stabilitet, størrelse og prising:


  1. Markedsverdi (MktCap) > 1 milliard kroner: Fokuserer på større og mer etablerte banker, noe som ofte innebærer lavere risiko for likviditetsproblemer og prisvolatilitet.

  2. Avkastning på egenkapitalen > 10%: Kravet gjelder både siste året (ROE) og snittet av de siste fire årene (ROE 4Y), og måler hvor effektivt en bank bruker sin egenkapital for å generere profitt.

  3. Profittmargin > 40%: Gjelder både siste året (ProfitM) og snittet av de siste fire årene (ProfitM 4Y), og indikerer bankens evne til å kontrollere kostnader og generere overskudd.

  4. Gjennomsnittlig inntjeningsvekst (EPS 4Y Y/Y) > 5%: Kravet er satt til snitt årlig vekst i inntjening per aksje over de siste fire årene, og sikrer jevn vekst i inntjeningen.

  5. Standardavvik i inntjeningsveksten (SD EPS 4Y Y/Y) < 50%: Sikrer stabil vekst ved å sette et krav om at standardavviket i inntjeningsveksten skal være under 50%.

  6. Pris til bok (P/B) < 1.5: Sammenligner bankens markedsverdi med dens bokførte verdi, hvor en lav P/B indikerer at aksjen kan være undervurdert.

  7. Fremtidsrettet P/E (Fwd P/E) < 10: Sikrer at aksjene er rimelig priset i forhold til forventet inntjening.

  8. Direkteavkastning (Div Yld) > 5%: Bankene måtte ha en direkteavkastning på over 5% siste 12 måneder, som er attraktivt for investorer som søker stabile og høye utbytter.

  9. Utbyttebetalingsandel (PayoutR) < 100%: Sikrer at bankene ikke betaler ut mer i utbytte enn de tjener, noe som indikerer bærekraftige utbyttepolitikker.


Disse kriteriene reduserte antallet bankaksjer til 8, noe som viser at kun en femtedel av de opprinnelige bankene oppfyller våre eksempelkrav. Disse kriteriene gir et solid utgangspunkt for å identifisere attraktive sparebanker på Oslo Børs og kan være til inspirasjon for investorer som ønsker å se nærmere på potensielle selskaper.


Resultater og Analyse


Etter å ha anvendt våre kriterier for å screene sparebankene, stod vi igjen med åtte banker som oppfylte alle kravene. Det er imidlertid viktig å merke seg at Pareto Bank (PARB) og DNB Bank (DNB) ikke er sparebanker og derfor ikke har utstedt egenkapitalbevis. Disse bankene er sortert etter avkastning på egenkapitalen (ROE):

  1. Sparebanken Vest (SVEG)

  2. Sparebank 1 Nord Norge (NONG)

  3. DNB Bank (DNB)

  4. Sparebank 1 SMN (MING)

  5. Sparebank 1 SR Bank (SRBANK)

  6. Pareto Bank (PARB)

  7. Sparebank 1 Østlandet (SPOL)

  8. Sparebank 1 Østfold Akershus (SOAG)


For en grundigere analyse vil vi benytte vår rangeringsmodell til å vurdere de tre bankene som rangerer høyest basert på ulike faktorer.


Sparebanken Vest skiller seg spesielt ut i vår analyse. Banken har en profittmargin på over 60%, den høyeste i bransjen, og over 100% av inntjeningen har blitt konvertert til fri kontantstrøm. Med en ROE på over 17% viser banken en imponerende effektivitet og lønnsomhet. Dette reflekteres også i aksjekursen, som rangerer høyest på momentumfaktoren blant sparebankene, noe som indikerer sterk prisutvikling over tid. Banken topper vår QVM modell (Kvalitet, Verdi, Momentum), som likt vektlegger disse faktorene.


Pareto Bank rangerer høyest på kvalitetsfaktoren blant sparebankene. Dette indikerer sterke fundamentale egenskaper som solid effektivitet, soliditet og stabilitet. Banken rangerer også på andreplass på vår QVM modell etter Sparebanken Vest. Kvalitetsfaktoren sammenligner elementer som inntjening, kapitalstruktur og stabilitet i bankens drift.


Sparebank 1 Nord Norge rangeres høyest på verdifaktoren, noe som indikerer at banken kan være attraktivt priset i forhold til dens fundamentale verdier. Verdirangeringen ser på multipler som pris/bok (P/B) og pris/fortjeneste (P/E) for å vurdere hvordan aksjen er priset sammenlignet med de andre sparebankene. Banken rangerer også på tredjeplass på vår QVM modell etter Pareto Bank.


Ved å bruke QVM modellen, som likt vektlegger kvalitet, verdi og momentum, rangeres Sparebanken Vest som den beste av de åtte bankene. Pareto Bank og Sparebank 1 Nord Norge følger deretter. Denne analysen viser styrken til Sparebanken Vest på tvers av flere viktige faktorer. Vår objektive og systematiske rangeringsmodell er bygget på prinsippene om faktorinvestering, og den er ment som en pekepinn i analysen. Det er viktig å understreke at hverken selskapene eller metodikken er anbefalinger, men kun til inspirasjon.


Utforskning og Porteføljebygging med InvestWiser


Vår plattform, InvestWiser v1.4, gir deg alle verktøyene du trenger for å analysere aksjemarkedet, screene selskaper, analysere kandidater og bygge porteføljer. Gjennom hele prosessen har du tilgang til unike data som hjelper deg med å fokusere på det som virkelig teller, og dermed fjerner støy og følelser fra investeringsreisen.


Vi har demonstrert hvordan InvestWiser v1.4 kan brukes til å screene gjennom bransjen på Oslo Børs med flest antall aksjer for å finne potensielle kandidater blant sparebankene. Verktøyet gjør det enkelt for investorer å gå fra en idé til en fullverdig portefølje. Du kan screene markedet etter dine kriterier, analysere de utvalgte selskapene grundig, og sette sammen en balansert portefølje på en effektiv og systematisk måte.


Senere i år lanserer vi InvestWiser v2, som vil løfte våre løsninger og verktøy til et nytt nivå.


Anbefalt Lesning for Utbytteinvestorer


For de som ønsker å lære mer om å bygge en solid utbytteportefølje på børsen, anbefaler vi våre tidligere blogginnlegg. Disse gir verdifull innsikt og veiledning:


InvestWiser v1.4 gir deg muligheten til å ta informerte investeringsbeslutninger basert på objektive kriterier og data. Husk at verktøyene og metodene som presenteres her er ment som inspirasjon og ikke som anbefalinger. Gjør alltid din egen grundige analyse før du tar investeringsbeslutninger.


Avslutning


For å engasjere deg videre og holde deg oppdatert på våre nyeste nyheter og innsikter, inviterer vi deg til å besøke våre plattformer og ressurser:


For ytterligere lesing og innsikt i våre modellporteføljer og annen verdifull informasjon, kan du utforske våre nylig publiserte analyser:

  • Ny Lansering: InvestWiser 1.4 og Vår Videre Reise: Les mer her

  • Midtveis i 2024: Topp Rangerte Verdi Selskaper på Oslo Børs: Les mer her

  • Dykk inn i Finanssektoren: Potensielle Toppselskaper med InvestWiser: Les mer her


Vi oppfordrer deg til å utforske disse ressursene og bli en aktiv del av vårt voksende fellesskap. Sammen kan vi fortsette å bryte nye barrierer og forme fremtiden for investeringer.


Til slutt, husk at gode resultater starter med gode analyser. Vi i InvestWiser jobber for å gjøre kraftfull analyse tilgjengelig for alle, slik at investorer kan ta informerte beslutninger basert på fakta, med disiplin og selvtillit. Vi ser frem til en spennende tid fremover, og takker igjen for deres støtte.


Med vennlig hilsen,  

Teamet hos InvestWiser


Å investere innebærer alltid risiko, og tidligere resultater gir ingen garantier for fremtidige resultater. Det vi deler med deg er kun informasjon og skal ikke tolkes som investeringsråd. Vi kan ikke garantere at det vi presenterer er fullstendig og korrekt. Når du tar investeringsbeslutninger basert på vår informasjon, er det ditt eget ansvar og risiko som investor. Vi tar ikke ansvar for eventuelle tap, verken direkte eller indirekte, som måtte oppstå som følge av vårt innhold hos InvestWiser. Vårt innhold kan ikke erstatte profesjonell investeringsrådgivning.

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page